Együtt Egymásért Egyesület

Egyesületünk 2004. januárjában alakult. Azóta pályázati eredményeivel és nagyon sok önkéntes munkával szolgálja Zalaapáti lakóit.
4 éves munkánkat az alábbiak szerint foglalhatnám össze.

Ifjúsági klub kialakítása a Kultúrházban Mobilitás Ifjúság 2000-2006. pályázati támogatásával. Gyermek néptánc-csoport részére ruha varratása

Nyári táborok szervezése.
Adventi készülődés és Falukarácsony szervezése.
Anyák napjának faluszinten való megünneplése.
Bicikli- és gyalogtúrák szervezése.
Egészséges életmódra nevelés: szerda esti futás.
Autóbuszos kirándulás szervezése.

Éves programjaink:
Karácsonyi készülődés és Falukarácsony

Sok társadalmi munkát és felajánlást igénylő feladat.
A Falukarácsony létjogosultságát igazolja, hogy 2003-as elindításakor kb. 80, 2006-ban kb. 220 nézője volt. A falu lakói részéről is felajánlásokat kapunk, ezek mind visszajelzések arra, hogy igény van a közös ünneplésre, és mindenki ki szeretné venni belőle a részét. A műsorra kb. másfél hónapig, készülünk: a próbák, a díszítés, jelmezek és a felajánlások összehangolása.

Anyák napja

2005-ben ünnepeltünk először közösen. Ezt az ünnepet mindenki magáénak érzi, hiszen mindenkinek van édesanyja. Felnőttek - gyerekek együtt szerepelnek.
Megemlékezünk a szereplők, a nézők édesanyjáról...
Azokról, akik köztünk vannak, és azokról, akik már nincsenek..
Nagymamákról, keresztanyákról, sokszor ők segítenek a szülőknek gyermekeik felnevelésében. Kis ajándékokkal, virággal köszönjük meg fáradozásukat, szeretetüket.

Húsvéti készülődés

Tojásfestés. Különösen a lányoknak szeretnénk segíteni, hogy a locsolás alkalmával a fiúkat szép tojásokkal várják, de természetesen mindenkit szeretettel várunk.

A Semmeringi sítábor népszerűsítésében is részt vettünk, 2005-ben a helyi Vöröskereszttel közösen rajzversenyt hirdettünk a helyi iskolában, aminek fődíját: az egyhetes sítábor költségeit az egyesület állta.

Szüreti felvonulás szervezése

2006-ban újítottuk fel ezt a szép szokást.
A szépen feldíszített lovas kocsikkal végigvonultunk a településen, megállóhelyeken napdalkörünk és néptáncosaink kis műsorral kedveskedtek a nézelődőknek. Természetesen a pogácsa és a bor kínálása sem maradhatott el. Az estig tartó felvonulás után a résztvevőket egy gulyásra hívtuk meg. 2007-ben Bókaházával közösen tartottunk felvonulást, ami szintén osztatlan sikert aratott.

Nyaranta 3 tábort szervezünk: és keressük a lehetőségeket, hogy településünk gyermekei olcsó,
de tartalmas táborokon vehessenek részt. Szeretnénk segíteni a szülőknek, hogy csekély anyagi lehetőségeikkel is kikapcsolódást tudjanak nyújtani gyermekeiknek.

Alkotótábor

Az óvodai nyári szünet alatt szervezzük, immár sokadik éve könnyítve ezzel a szülők gondjain és örömet szerezve a kicsiknek. Célcsoport az óvodás és kisiskolás korosztály, de érdeklődő nagyobbakat is szívesen fogadunk. Itt is sok társadalmi munkára volt szükség: a foglalkozások megtartásától a gyermekek étkeztetéséig és felügyeletéig. Felajánlásokat is kaptunk.

Úszótanfolyam

5 éve szervezzük meg nyaranta 30-40 gyermek részére. Nagyon jó partnereket találtunk a Kehida Termál és az úszóoktatónk személyében.

Iharosi tábor

Különböző településekről viszünk gyermekeket Iharosba, ahol egy 5 napos tábort tartunk a gyermekek részére. Kirándulás, sportolás és szellemi vetélkedés szerepel a programban és természetesen ismerkedés más települések gyermekeivel. Kb. 70 fős tábor adta lehetőséget 10 éves kortól vehetik igénybe a jelentkezők.

Újudvari katolikus táborba való eljutást is szívesen megszervezzük a gyermekek részére. 2005-től vesznek részt zalaapáti gyermekek a különböző korosztályok részére szervezett sátortáborokban. Éjszakai túra, tábortűz, kaland, játék, lelki programok és sok-sok játék, vidámság szerepel a repertoárban.

Harmadik fő tevékenységünk: a parkosítás-virágosításban való részvétel:

A faluban több helyszínen létesítettünk virágágyásokat: a Modrovics téren, a Deák F. utcai játszótér mellett, a Cseresznyés utca sarkán, az óvoda bejáratánál, az orvosi rendelő előtt és mellett, az Önkormányzat előtt, a Jókai utcában és a Szentkirályi kastély buszmegállójánál. Virágládákat helyeztünk el a hidakon és a hirdetőtáblák alatt.

Ez igényli a legtöbb társadalmi munkát és anyagi ráfordítást. Költségtakarékosság miatt a virágpalánták jelentős részét felajánlásba kapta az egyesület. Örülünk, hogy sokan bekapcsolódtak, és virágfelajánlásaikkal, munkájukkal hozzájárulnak falunk szépítéséhez. 2007-ben az Önkormányzat rózsatöveket vásárolt. A Modrovics téren az egynyári virágok helyett rózsasövényt ültettünk. Gondozását az egyesület vállalta fel. Az orvosi rendelő és a Helytörténeti Múzeum mellett mályva- és fagyalsövényt létesítettünk, kannavirágokat ültettünk az óvoda elé, amiket szintén anyagi ellenszolgáltatás nélkül kapott az egyesület. Településünk arculata befolyásolja az itt élők igényeit saját magukkal és környezetükkel szemben. Az idelátogatókban, pedig jóérzést kelt és visszatérésre készteti őket.

Hálás szívvel köszönjük MINDENKINEK a virágosításban és programszervezésben nyújtott segítségét.
Örülünk, hogy falunk lakói egyre többen bekapcsolódnak programjainkba, munkájukkal és adományaikkal hozzájárulnak településünk fejlődéséhez.

Vincze Katalin
Egyesületi elnök

Önkéntes Pont

2008-ban a Zalaegerszegi Önkéntes Központ és a Zalaapáti Önkormányzat létrehozta, majd az Együtt Egymásért Egyesülettel közösen működteti a Zalaapáti Önkéntes Pontot. Feladata az önkéntesség népszerűsítése, és a kistérségben az önkéntes munka szervezése.
A megnyitó alkalmával vállalati önkéntességet szerveztünk: a helyi Gábor Áron Általános Iskola tanári kara lefestette (festékeket az önkormányzat vásárolta) a köztéri játszótér fajátékait, majd beszámolót hallhattunk a faluban évek óta szervezett önkéntes munkákról. Az egyesület szervezésében a Modrovics tér szemétgyűjtői és fapadjai is önkéntes munkával lefestésre kerültek, valamint a térre évelő növényeket (Yukkákat) ültettünk.